Tampere Guitar Festival 3.-11.6.2017

Uutiset

Suomi on mukana kitarakentän ensimmäisessä eurooppalaisessa kärkihankkeessa

[22.3.2018] Euroopassa on käynnistynyt uusi hanke nimeltään EuroStrings – European Guitar Festival Collaborative. Kyseessä on EU:n Luova Eurooppa -ohjelman kahdella miljoonalla eurolla tukema kulttuurihanke, jossa on mukana kitarafestivaaleja eri puolelta Eurooppaa. Hanke, joka on klassisen kitarakentän ensimmäinen Euroopassa, toteutetaan vuosina 2017-2021. Sen vastaava toteuttaja on Zagreb Guitar Festival Kroatiasta. Suomea hankkeessa edustaa Tampere Guitar Festival.

Hanke kehittää toimintaa paikallisesti ja kansainvälisesti

EuroStrings-hankkeen keskeinen tavoite on eheyttää klassisen kitarakentän hajaantuneita toimintaympäristöjä. Kitarafestivaalien verkostoituminen ja yhteistyöprojektit tuovat alan toimijoita yhteen ja parantavat tulevaisuuden taiteilijoiden toimintamahdollisuuksia. Hanke tarjoaa nuorille kitaristeille kansainvälisiä työtilaisuuksia ja tukee heidän ammatillista kehittymistään erilaisten liikkuvuus-, kasvatus- ja koulutusohjelmien kautta.

Muita tavoitteita ovat tapahtumien vapaaehtoistyön kehittäminen sekä uuden yleisön, erityisesti nuoren kuulijakunnan, tavoittaminen. Myös maahanmuuttajat huomioidaan osana festivaalien toimintaa. Taloudellista tukea tarvitseville klassisen kitaran soittajille on kehitetty erillinen stipendiohjelma, joka mahdollistaa lahjakkaiden vähävaraisten nuorten osallistumisen kansainvälisiin kitaratapahtumiin. Lisäksi hankkeen aikana kartoitetaan festivaalien erilaisia rahoitusmalleja ja rakennetaan eurooppalaisten kitaratapahtumien tietopankki. Tällä hetkellä hankkeessa on mukana 14 klassisen kitaran festivaalia Euroopasta. Uusia toimijoita ja kumppaneita kutsutaan mukaan vuosittain.

EuroStrings-jäsenfestivaalit 2018
• Sociedade Musical de Guimarães - Festival Internacional de Guitarra de
• Guimarães (POR): 22.12.2017 – 14.1.2018
• Internationales Gitarrenfestival Rust (AUT): 25.-28.3.2018
• Music school Bonar - Zagreb Guitar Festival (CRO): 3.-7.4.2018
• SZÓ-TÉR Egyesület - Szeged Guitar Festival (HUN): 12.-15.4.2018
• Guitar Association of BiH - Sarajevo International Guitar Festival (BiH): 26.-30.4.2018
• Twents GitaarFestival (NL): 10.-13.5.2018
• Montenegrin Music Center - Nikšić Guitar Festival (MNE): 22.-29.5.2018
• Tampere Guitar Festival (FIN): 4.-10.6.2018
• Sdruzhenie “Fusion Way” - Sofia GuitArt Festival (BGR): 8.-10.6.2018
• Tallinn Guitar Festival (EST): 11.-15.6.2018
• Associazione M. & C. Accademia Della Chitarra - International Guitar Festival Mottola (ITA): 7.-15.7.2018
• Pima Asociación De Guitarra Clásica - International Festival of Guitar José Tomás Villa De Petrer (ESP): 7.-21.7.2018
• Gitarrenkreis Nuertingen - International Guitar Festival Nuertingen (GER): 28.7-5.8.2018
• International Guitar Foundation - London Guitar Festival (UK): 25.-30.10.2018

Lue lisää

EuroStrings

EU - Luova Eurooppa


Esiintymään legendan kanssa?

Tänä vuonna kitaristeilla on ainutkertainen mahdollisuus soittaa yhdessä säveltäjälegenda Leo Brouwerin kanssa. Brouwer harjoituttaa ja johtaa kitaraorkesteria, joka esiintyy kesäkuun kitarafestivaalilla Tampereella. Orkesterin solisteja ovat Marco Tamayo (Kuuba/Itävalta) ja Anabel Montesinos (Espanja).

Mukaan orkesteriin ovat tervetulleita kaikki klassisen kitaransoiton ammattilaiset, opiskelijat ja edistyneet harrastajat. Orkesterilaisille tarjoamme kaikki festivaalikonsertit veloituksetta.

Ohjelmisto:
• Concerto Grosso (2017) kitaraorkesterille (Euroopan kantaesitys)
• Concierto de Tricastin (2008) 2 kitarasolistille ja kitaraorkesterille (Suomen kantaesitys)

Lue lisää


TGF-tukikonsertti 23.2.2018

TGF-tukikonsertissa esiintyvät Vuoden Kitaralähettiläs 2017 Dave Lindholm, Joonas Widenius, J-P Piirainen, Heikki Ruokangas, JC Halttunen Trio ja Atmos Duo. Illan juontaa näyttelijä Karoliina Blackburn. Konsertti on osa Save TGF -pelastuskampanjaa.

Lue lisää


Classical Guitar Weekend 12.-13.1.2018

Tampere Guitar Festivalin järjestämä Classical Guitar Weekend lähestyy! 12.-13.1.2018 Tampere-talossa ja Suomalaisella klubilla järjestetään kaksi Gaalakonserttia sekä kitarakursseja klassiselle ja jazzkitaralle. Konsertit juontaa Karoliina Blackburn.

Perjantaina 12.1. Tampere-talossa järjestettävässä Gaalakonsertissa esiintyy useita kotimaisia klassisen kitaran tähtiä, jotka ovat luoneet myös kansainvälistä uraa. Mukana Gaalassa on kaikkiaan kuusi kitaristia: Otto Tolonen, Andrzej Wilkus, Janne Malinen, Osmo Palmu, Patrik Kleemola ja Jyrki Myllärinen. He esittävät monipuolisen kattauksen kitaramusiikkia – illan säveltäjänimiä ovat muun muassa Regondi, Segovia, Granados, Albéniz, Rautavaara, Ponce, Villa-Lobos ja Piazzolla.

Pääosissa tulevaisuuden tähdet Lauantaina 13.1. ohjelma jatkuu Tampereen Suomalaisella Klubilla. Edellisillan esiintyjät pitävät kitaransoiton mestarikursseja tulevaisuuden lupauksille. Opetusta seuraamaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet veloituksetta.

Viikonlopun huipentaa Nuorten taiteilijoiden gaala, jossa esiintyy Sibelius-Akatemian ja Tampereen Musiikkiakatemian kitaristit. Mukana ovat Pirkanmaan lupaavimmat nuoret muusikot, Sibelius-Akatemialle opiskelemaan päässeet Kasperi Leponiemi ja Francisco Vasques, sekä samassa opinahjossa opiskelevat Taavi Kiviranta, Santeri Rautiainen, Teuvo Taimioja, Aapo Grönlund, Kukka Lukkarinen, Joona Lintunen ja Oliver Palm. Tampereen Musiikkiakatemiaa edustaa kitarakvartetti, jossa soittavat Tuomas Kiiski, Sofia Ondruska, Mikael Wilska ja Jaakko Wirtanen. Konserttiohjelma on monipuolinen ja yllätyksellinen otos klassisen kitaran repertuaarista, joka pitää yleisön mielenkiintoa yllä lähes kahden tunnin ajan.

Lue lisää


SAVE TGF -PELASTUSTALKOOT

[2.11.2017] Tampere Guitar Festival on ajautunut kuluvan vuoden aikana historiallisen syvään taloudelliseen ahdinkoon. Tämä on monen asian summa – tilaisuuksien aiempaa alhaisempi täyttöaste, kohonneet ulkoiset kustannukset ja rahoitusvaje ovat keskeisimmät syyt tukalaan tilanteeseemme. Kesän jälkeen olemme kuitenkin koonneet voimamme ja päättäneet tehdä kaikkemme tapahtuman pelastamiseksi.

SAVE TGF -PELASTUSTALKOOT
Olemme koonneet monikohtaisen elvyttämissuunnitelman, jonka pohjalta käynnistämme SAVE TGF -kampanjan. Tuleva vuosi tulee olemaan ratkaiseva TGF:n jatkon kannalta.

Kuinka mukaan?
Kutsumme mukaan pelastustalkoisiin kaikki tapahtuman ja kitaramusiikin ystävät, niin yksityishenkilöt, artistit kuin yhteisöt. Mukana on jo nyt useita taustaorganisaatioita, sekä talkoohengessä esiintyviä ja opettavia taiteilijoita – kaikkia mahtuu vielä mukaan! Kuka vaan voi olla mukana liittymällä yhdistyksen varsinaiseksi tai kannatusjäseneksi, ostamalla TGF-tuotteita, lunastamalla lipun Gaalakonserttiin ja/tai hankkimalla lipun tai tapahtumapassin 14. Tampere Guitar Festivalille.

TUKIKAMPANJAT:
• Save TGF -Gaalakonsertit 2018
       - 12.1. Tampere-talo: Save TGF -Gaalakonsertti 1
       - 13.1.Suomalainen Klubi: Nuorten Taiteilijoiden Gaala
       - 23.2. Pakkahuone: Save TGF -Gaalakonsertti 2
• Mestarikursseja 13.1.2018
• Jäsenyys ja kannatusjäsenyys
• TGF-tuotteet
Lue lisää pelastustalkoista

OSALLISTU KESKUSTELUUN
Olemme avanneet uuden Facebook-sivuston nimeltään SAVE TGF. Liity mukaan ja osallistu keskusteluun. Tällä foorumilla pyrimme vastaamaan avoimesti hankaliinkin kysymyksiin ja herättämään keskustelua aiheesta.

MUKANA TALKOISSA
Kiitos jo nyt mukaan ilmoittautuneille kumppaneille, kuten Tampere-talo ja Varalan Urheiluopisto, sekä nimettömänä pysyville tahoille! Voit myös ottaa meihin yhteyttä ja tehdä aloitteen yhteistyöstä – tervetuloa mukaan tukemaan ja näkymään hyvällä asialla!
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan


HEIJASTUS - SINUSSA ON KOKO MAAILMA

Heijastus – Sinussa on koko maailma on fantasiateemainen musiikki- ja tuliteatteriesitys, joka perustuu Suomen mytologiaan. Lauantaina 23.9.2017 esitettävän ainutkertaisen esityksen tarina kertoo sielusta ja sen heijastuksesta jokaiseen meistä. Tässä ainutkertaisessa näytöksessä Pinsiön Yltä ja Alta -maataideteoksella (Nancy Holt, USA, 1998) käytetään näyttäviä tuli- ja pyrotehosteita. Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi toteutettavan produktion tähtiä ovat Tuliryhmä Flamma sekä kitarallaan tarinoita kertova Marzi Nyman. Ennen esitystä tarjolla on ohjelmaa koko perheelle. Tapahtumaan on bussikuljetys Nokialta, Hämeenkyröstä ja Tampereen juna- ja bussiasemilta, kannattaa saapua siis kauempaakin.
Lue lisää


TGF17 kuvat on julkaistu

[16.6.2017] Tampere Guitar Festivalin kuvagalleria on avautunut. Meet & Greet -fanikuvat löydät Facebook-sivuiltamme. Kaikki festarikuvat löytyvät puolestaan Flickr-kuvapalvelusta. Kuvia voi vapaasti jakaa ja tagata, kunhan mainitsee kuvaajan nimen ja Tampere Guitar Festivalin. Kaupallisessa ja kaikessa promootiokäytössä kuvien käyttöön tulee kysyä TGF:n lupa.


Kitaristi Jukka Savijoki on palkittu Pro Guitarra -palkinnolla

[16.6.2017] Pitkäaikainen Sibelius-Akatemian kitaransoiton lehtori Jukka Savijoki on palkittu Pro Guitarra -palkinnolla. Savijoki on tehnyt merkittävän uran uuden kitaristipolven kouluttajana toimessaan ensimmäisenä kitaransoiton lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Savijoki on toiminut myös samaisen oppilaitoksen konserttisarjan taiteellisena johtajana ja suorittanut siellä ensimmäisenä suomalaisena kitaristina musiikintohtorin tutkinnon vuonna 1997. Savijoki jäi hiljattain eläkkeelle Sibelius-Akatemiasta, mutta jatkaa edelleen aktiivisesti musiikin parissa muun muassa Sveitsissä Luganon konservatorion johtoryhmässä.

Jukka Savijoki on tehnyt myös kansainvälistä uraa kitaristina esiintyen Euroopassa, Etelä ja- Pohjois-Amerikassa sekä Kaukoidässä. Merkittävää on myös, että Savijoki on kantaesittänyt huomattavan määrän uusia teoksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin säveltäjiltä ja julkaissut toistakymmentä hyvän arvostelumenestyksen saanutta levyä. Parhaillaan hän viimeistelee kirjaa kitaran varhaishistoriasta Suomessa ja joulukuussa 2016 tasavallan presidentti myönsi Savijoelle Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkin.

Pro Guitarra –palkinnon myöntää Tampere Guitar Festival, ja se jaetaan kerran vuodessa kitarakulttuurin hyväksi tehdystä työstä.

Pro Guitarra - Jukka Savijoki
Kuva: Antti Kulmanen


Suomen Soitinrakentajien Kilta on palkinnut Juha Nuutisen kunniajäsenyydellä

[15.6.2017] Soitinrakentaja Juha Nuutinen on itseoppinut suomalainen soitinrakentajapioneeri. Hän on tehnyt soittimia jo kauan ennen alan koulutusta Suomessa ja valmistanut tietä nykyisille sukupolville. Nyt Suomalaisten ammattisoitinrakentajien tinkimätön edunvalvojaorganisaatio Suomen Soitinrakentajien Kilta Ry on palkinnut Juha Nuutisen kunniajäsenyydellä soitinrakennuksen hyväksi tehdystä elämäntyöstä. Palkinto myönnettiin Tampere Guitar Festivalin yhteydessä järjestetyssä Tampere Guitar Show:ssa lauantaina 10. kesäkuuta 2017.

Nuutinen aloitti kitaroiden rakentelun harrasteena 1970-luvun alkupuolella. Verstaan hän perusti vuonna 1974, keskittyen akustisiin kitaroihin. Sähkökitaroita Nuutinen alkoi rakentaa vuoden 1977 tienoilla. Hän oli myös mukana perustamassa Kitarapaja Ky:tä vuonna 1979. Omalla nimellään ja logollaan Nuutinen on tehnyt kitaroita vuodesta 1982. 1990-luvulla tapahtuneen jalopuuvarastonsa palon jälkeen Nuutinen erikoistui kierrätysmateriaalikokeiluihin.

Nuutisen tunnetuimpia soittimia ovat esim. Juice Leskisen käyttämä Suomen kartan muotoinen Fender Telecaster -tyyppinen sähkökitara sekä vanhojen äitiyspakkauksien pesuvadeista rakennetut ammekitarat. Myös 1970–1980-luvun Kitarapaja-kitarat olivat Nuutisen (pitkälti Schecterin osista) kokoamia. Nuutisen soittimia ovat käyttäneet Leskisen ohella muun muassa Raoul Björkenheim, Jukka Tolonen ja Edu Kettunen.

Juha Nuutinen


Vastaa TGF2017 kävijäkyselyyn ja voita festaripassi vuodelle 2018

[14.6.2017] Arvoisa tapahtumakävijä – vastaamalla oheiseen kävijäkyselyyn osallistut TGF 2018 -festaripassin arvontaan. Vastaa kyselyyn« Edelliset 10   Seuraavat 10 »